Ohlédnutí za setkán...
 
Oznámení
Smazat vše

Ohlédnutí za setkáním posluchačů pořadu Vertikála 12. 10. 2019

1 Příspěvky
1 Uživatelé
0 Likes
328 Zobrazeno
(@admin)
Člen Admin
Přidal se: před 3 roky
Příspěvky: 25
Úvodní téma  

Milí příznivci naší oblíbené stanice Český rozhlas Plus,
bylo to opět v sobotu od 14 hodin, kdy jsme se v komorním počtu sešli v reprezentačním prostoru Českého rozhlasu zvaného „Galerie Vinohradská 12“ právě na tradiční ulici Vinohradské, v centru našeho hlavního města Prahy, na dalším našem klubovém setkání, které je vždy vyhledávaným prostorem k diskuzi s tvůrčími rozhlasovými pracovníky a příležitostně i s vedením stanice či rozhlasu jako celku o odvysílaném, ale též o plánech do budoucna. Seznámit se v exkluzivním předstihu o budoucích projektech, to je jeden z benefitů pravidelných setkání klubu v Galerii Vinohradská 12. Ač tato klubová setkání probíhají zcela v naši klubové režii, o to více nás těší trvající zájem rozhlasových pracovníků o tato naše setkávání se a jejich hojná účast a především otevřenost.

Ve vysílání často slýcháme o zadaném průzkumu popisujícím naši společnost. Ano, byli jsme i o tomto konceptu informováni předem a bylo nám vysvětleno, proč se tak bude dít, co je cílem a proč bude výsledek prezentován způsobem denně postřehnutelným ve vysílání. Kdy a kde se tak stalo? Na klubovém setkání v Galerii Vinohradská 12 s šéfredaktorem Plusu panem Šabatou v sobotu 15. června 2019. Velmi si ceníme přístupu pana šéfredaktora a času, který nám věnoval nejen při vlastní prezentaci, ale především v následné několikahodinové společné diskuzi.

Ono rozdělení není jen obecně slyšitelné z vysílání Plusu, je skutečné a stalo se proto jedním z důležitých argumentů vysvětlujících obsah pořadu Vertikála. A opět se tak událo na klubovém setkání v Galerii Vinohradská 12, tentokrát v sobotu 12. října 2019, s tvůrci pořadu paní Evou Hůlkovou a panem Adamem Šindelářem, kteří nám zcela otevřeně odpovídali na naše otázky a názory na tento důležitý pořad o formách vnímání náboženských směrů dneška. Vysvětlili nám, proč Vertikála vypadá právě tak, jak ji můžeme pravidelně každou neděli slýchat.

Tato celoklubová setkání jsou první a hlavní aktivitou Klubu rozhlasové analytické publicistiky. Jako druhý cíl si můžeme společně pojmenovat již více jak deset let trvající práci na kolektivní reflexi vysílání jednotlivých pořadů i stanice jako celku. To vše vždy s ohledem na základní myšlenku charakterizující většinu nás v klubu: „volné společenství existující od roku 2008 a sdružující posluchače a přátele kvalitních současných a budoucích analyticko-publicistických pořadů a rozhlasové novinařiny, která má kořeny v Českém rozhlase 6 navazujícím na vysílání Rádia Svobodná Evropa“. Ano, může se to na první pohled jevit již jako překonaná sentimentalita, ve skutečnosti však Rádio Svobodná Evropa je v mnoha našich členech stále nejenom vzpomínkou, ale též metou. Metou, ke které by si řada z nás přála, aby náš Plus nejen směřoval, ale též ji minimálně dosáhl. I proto existuje klub, i proto se stále snažíme být spolu. Spolu posluchači a tvůrci pořadů. Věříme totiž, že posluchač bez tvůrce, stejně tak tvůrce bez posluchače, budou-li žít samostatně, jsou takto zbyteční.  Sama již zmíněná minulost nám může být inspirací a budoucnost je na nás. Samozřejmě plně akceptujeme i ty smýšlející opačně a o naše setkávání se trvale jevící nezájem. Otevřenost, se kterou k nám posluchačům přistupují ti tvůrčí pracovnici ochotní se s námi v Galerii setkávat, nás naplňuje i nadále nadějí.

Ještě v docela nedávné době byli členové klubu pravidelnými účastníky různých diskuzních pořadů, příspěvek člena klubu zazněl též v pořadu Názory a argumenty ještě před založením stanice Plus (stalo se tak 4. srpna 2012). Poté společné setkávání se i na rozhlasových vlnách, které jsme pěstovali mnoho let u příležitosti Vánoc a příchodu nového roku, ustoupilo a s odstupem času můžeme spolehlivě vnímat tuto změnu jako jen málo podporující příznivce Plusu ke společné práci nejen na podpoře této ojedinělé stanice, ale i Českého rozhlasu jako celku, což lze v dnešní době bohaté na diskuzi o významu médií veřejné služby a významu zpravodajství i publicistiky podporující moderní společenské trendy, považovat za vítané k novému promyšlení.

Klub rozhlasové analytické publicistiky je nejen, a dovolte mi nás takto nazvat, „funklubem“ Českého rozhlasu Plus, ale též přítelem a podporovatelem tvůrčích pracovníků a jejich těžké a náročné práce. Současně jsme názorově pestří a naše členská základna je bez nadsázky složena že všech společenských vrstev a tedy i voličů zcela všech myslitelných politických stran i hnutí. A to nás v žádném případě neoslabuje, ba právě naopak, tato názorová pestrost nám dovoluje nevést polemiku souhlasících, ale skutečnou diskuzi.

Milí čtenáři webu Českého rozhlasu Plus,
dočítáte řádky popisující Klub rozhlasové analytické publicistiky (KRAP), jeho cíle, činnost i přání. Nás aktivních je hrstka, formálně celkem zhruba stovka. Mezi námi je mnoho z nás, kteří máme na srdci hodně co říci k jednotlivým pořadům i směřování stanice jako celku. Každý měsíc se schází úzká skupinka členů a připravuje velké setkání v Galerii Vinohradská 12, diskutuje o Plusu i o všem, co souvisí s životem dnešních dnů v médiích i v naší společnosti. Vítáme i další z nás posluchačů majících zájem na účasti na vývoji klubu. Věříme, že my posluchači a Plus budeme i nadále patřit k sobě. Přesvědčit se o tom můžeme vzájemně před letními prázdninami v roce 2020, kdy se, věříme, opět znovu sejdeme v Galerii Vinohradská 12.

David Klíma
koordinátor klubu

*************************************************************
Tento text nebyl zveřejněn v klubové sekci Plusu ( https://plus.rozhlas.cz/klub-posluchacu-7206152).


   
OdpověďCitace

Zanechte odpověď

Jméno autora

E-mail autora

Název *

 
Náhled 0 Revizí Uloženo
Sdílet: