Návrh na hosty příš...
 
Oznámení
Smazat vše

Návrh na hosty příštího setkání (Lubomír Svoboda, 17/1/2020, 22:45 hod)

15 Příspěvky
3 Uživatelé
0 Likes
412 Zobrazeno
(@admin)
Člen Admin
Přidal se: před 3 roky
Příspěvky: 25
Úvodní téma  

Dobrý den,

na našem lednovém jaderném setkání jsme se mimo jiné věnovali přípravě programu na nejbližší celoklubové setkání KRAPu, ve kterém jsme probírali návrhy možné účasti jednotlivých hostů.

Jakožto posluchač ČRo plus a příznivec bývalého rádia RFE Svobodná Evropa, na kterou tato stanice vlastně navazuje,  věřím, že by mohlo být celkově zajímavou a přínosnou událostí, osobní setkání s někdejšími pracovníky a redaktory Svobodné Evropy, z éry bývalého mnichovského vysílání, s možností diskuze týkající se nejen minulých, ale i současných témat.

Navrhoval bych konkrétně Lídu Rakušanovou nebo Martina Schulze, jejichž hlasy jsou pro mě v éteru dodnes symbolem Svobodné Evropy.

Nebránil bych se ani pokusu o pozvání, již o hodně dříve narozeného pana Podivínského, alias Martina Zemka, pokud by to bylo v jeho možnostech, či bývalého ředitele RFE Pavla Pecháčka.

V úvahu by samozřejmě mohly připadat také Radko Kubičko nebo Daniel Raus, kteří navíc oba též šéfovali předchozí stanici ČRo 6, ačkoliv oba zjevně pochází z pozdější generace.

Lubomír Svoboda
člen jádra KRAPu


   
OdpověďCitace
(@admin)
Člen Admin
Přidal se: před 3 roky
Příspěvky: 25
Úvodní téma  

Děkuji, pane Svobodo, za návrh. Jsem určitě pro pokusit se uskutečnist příští celokubové setkání právě v duchu (ve vzpomínce), o kterém píšete.

O víkendu dostane naše členská základna zápis z našeho lednového jádra, do kterého rád připojím odkaz na tento návrh s vírou, že se aspoň někteří naši členové odhodlají vyslovit svůj pohled na tento záměr.

David Klíma
https://sites.google.com/site/klubrozhlasanalytpubl/kontakty


   
OdpověďCitace
(@Roman Elner)
New Member Host
Přidal se: před 1 sekunda
Příspěvky: 0
 

Dobrý den,
podle mě by vhodným hostem mohl být Jan Bednář, kterého známe hlavně z Názorů a argumentů. Je spojený od roku 1994 s pražskou érou Rádia Svobodná Evropa, s Šestkou, do toho byl nebo asi i stále je předsedou Rady České televize.
Roman Elner


   
OdpověďCitace
(@Miriam Pešková)
New Member Host
Přidal se: před 1 sekunda
Příspěvky: 0
 

Dobrý,
konečně plánujete hosty, kteří za něco stojí. Jenomže když se podívám na vaše fotky, tak se mi zdá, že je vás jak se říká sotva do počtu,  do mariáše, no a normální posluchač o vás vůbec nic neví, ještě jsem o vás nikdy neslyšela. Jenže jsem nikdy neslyšela ani o tom, že máte ta setkání na Vinohradský.  Já bych přišla vás podpořit, když tam budete mít dobrý program, ale proč o tom nic neřeknete ve zprávách? A proč nemáte nikde návod, jak vstoupit do klubu? Já vám nevím, ale děláte to fakt dost amatérsky!


   
OdpověďCitace
 jka
(@jka)
Eminent Member
Přidal se: před 3 roky
Příspěvky: 25
 

Koho z rozhlasáků bychom ještě mohli pozvat na celoklubové setkání KRAP v roce 2020 ?
Mám dva tipy: Yvonne Přenosilová (hudební redaktorka Svobodné Evropy)  a Ondřej Konrád (vnitropolitický a hudební redaktor ČRo 6 a ČRo Plus).
Ve svých návrzích bych šel ještě dál: Domnívám se, že hudba v určité podobě by se mohla vrátit do vysílání Českého rozhlasu Plus. Měla by to být hudba pro náročného, inteligentního posluchače. Taková, která by byla blízká milovníku analytické publicistiky. Třeba dixieland, jazz (spíš ten mírný, melodický), šansóny (i od Karla Kryla, mimochodem také redaktora Svobodné Evropy), ukázky vážné hudby a pod..
Myslím si, že třeba Ondřej Konrád by byl rád občas autorem pořadu s hudebními ukázkami. Proč hudbu na Plusce zcela zakazovat, když ji posluchači Plusky mají rádi? Vzpomeňme v tom třeba na duchovního otce Klubu Libora Pátého.
Jiří Kalibera, Praha Modřany, 18. ledna 2020


   
OdpověďCitace
(@Roman Elner)
New Member Host
Přidal se: před 1 sekunda
Příspěvky: 0
 

Dobrý den paní Pešková,
setkání v rozhlasové budově jsou pravda komorní a příchozích by mohlo být o trochu více. Vítáme každého příchozího, nemusí být členem Klubu. Setkání může být atraktivní právě i díky zajímavému hostu, zdejší dosavadní návrhy jsou docela pestré, někdo určitě přidá i další jména a podněty. Pravdou je, že když už se nějaká událost s jakkoliv zajímavým programem koná, musí se o ní lidé dozvědět, např. z webu Plusu, z klubového FB, ze zdejšího fora - z vysílání to asi nebude.


   
OdpověďCitace
(@Roman Elner)
New Member Host
Přidal se: před 1 sekunda
Příspěvky: 0
 

Ahoj Jirko,
má-li být Plus stanicí mluveného slova, tak hudbu na něm moc neočekávám, v nějakém minimálním množství - třeba jediný pořad, by to byla asi snesitelná varianta, hudbu najde posluchač na řadě dalších stanic ČRo. Yvonne Přenosilová je zajímavým tipem na hosta. Třeba by mezi nás ráda přišla? Otázkou je, jestli je na ni dohledatelný kontakt. Ondřeje Konráda slýcháme v Rozhlase často, hodil by se za hosta - ale jindy, při nějakém dalším tématickém klubovém setkání.


   
OdpověďCitace
 jka
(@jka)
Eminent Member
Přidal se: před 3 roky
Příspěvky: 25
 

Paní Pešková,
Jsem rád, že jste nás objevila přes internet. My jinak komunikovat nemůžeme, do vysílání Rozhlasu nemáme přístup.
Přijďte mezi nás do Galerie na Vinohradskou! Pokud jde o ten program setkání, můžete něco navrhnout sama.
Zdravím Vás
Jirka Kalibera


   
OdpověďCitace
(@admin)
Člen Admin
Přidal se: před 3 roky
Příspěvky: 25
Úvodní téma  

Pokud jde o hudební vysílání na ČRo plus, myslím, že by nějaký pořad tohoto druhu existovat mohl.
Vzhledem k tomu, jak jsou jednotlivé ČRo stanice programově vyprofilované, mohlo by se jednat třeba o jeden každodenní specializovaný pořad, v duchu například bývalého nočního sobotního kaleidoskopu na Šestce, který by rozhodně nekopíroval styl Radiožurnálu!

Myslím si taktéž, že by bylo záhodno, aby se toto klubové uskupení dostalo do širšího povědomí právě posluchačů Plusu.
Možná by stálo za úvahu, pokusit se zapracovat na výrobě rozhlasové upoutávky pro ČRo Plus, ačkoliv, co se oné propagace týče, není ta situace v tomto ohledu údajně asi snadná.

Co se týká diskuze k volbě hostů, může být setkání právě s mnichovskými redaktory zajímavé též více i ve vzpomínkovém duchu, neboť lze v jistém smyslu předpokládat návaznost posluchačské obce ze Svobodné Evropy na ČRo Plus.
Podle mého přesvědčení by tedy i v tomto ohledu mohly jejich životní zkušenosti účastníky klubového setkání zaujmout, a to jak z časů mnichovského rozhlasového vysílání RFE, tak i následné polistopadové převratné doby, přičemž tím nechci rozhodně nikterak snižovat atraktivitu zde též navrhovaného hosta Jana Bednáře!

Na kontakt Y.Přenosilové bych se pokusil optat u paní Vejvodové z ČRo 6, myslím, že se spolu přátelili.

Lubomír Svoboda


   
OdpověďCitace
(@Marek Šváb)
New Member Host
Přidal se: před 1 sekunda
Příspěvky: 0
 

Souhlasím s předchozími návrhy na to pozvat lidi spjaté se Svobodkou, ale rád bych k tomu přidal i dnešní autory publicistických Názorů a argumentů. bude to určitě zajímavé srovnání.


   
OdpověďCitace
(@Tomáš Němec)
New Member Host
Přidal se: před 1 sekunda
Příspěvky: 0
 

Svým způsobem je mi to jedno, kdo ze spolupracovníků Plusu bude pozván.
Moji nejoblíbenější moderátoři Plusu jsou Lucia Vopálenská a Libor Dvořák.
Pokud jde o téma, nyslím, že by bylo zajímavé pozvat redaktory, kteří vedou na Plusu nebo v Českém rozhlase rozhovory a diskutovat s nimi o tom, na kolik má být redaktor v diskusi (zvláště politické) oponentem pozvanému hostu a na kolik mu máí dát prostor k vyjádření vlastního stanoviska nez neustálého přerušování moderátorem. Zde bych viděl tyto redaktory: Veronika Sedláčková, Barbora Tachecí, Jan Bumba, Michael Rozsypal, Marie Bastlová, Tomáš Pancíř. Docela by mě zsajímal i Luboš Xaver Veselý, který sice v Českém rozhlase vede jen tzv. společenské rozhovory (regionální vysílání ČRo), ale v internetové televizi XTV.cz často hovoží i s politiky


   
OdpověďCitace
(@admin)
Člen Admin
Přidal se: před 3 roky
Příspěvky: 25
Úvodní téma  

Téma, o němž denně uvažuji: Proč je veřejnoprávní televize denně kritizována za nedostatek nestrannosti, zatímco rozhlas Plus setrvačně uctíváme jako poctivého nástupce. někdejší Svobodné Evropy, na jejíž odkaz si nedáme sáhnout. Vždyť obě dnešní média zvou do studií prakticky stejné osobnosti s obdobně výhradně negativním postojem ke způsobu vládnutí v České republice.Jsme o hodně horší než jiní národové? Nebo přehnaně sebekritičí?


   
OdpověďCitace
(@admin)
Člen Admin
Přidal se: před 3 roky
Příspěvky: 25
Úvodní téma  

Já bych navrhoval téma mediální triády (zamlčování, překrucování, lhaní) ale to je nejspíš příliš široké, náročné a nepopulární. Jako drtivá většina spoluobčanů jsem závislý na informačním monopolu médií včetně ČRo, který sleduji nejvíce. Pokud si už tam někoho pozvou, oni si vybírají koho včetně otázek, které mu či jim kladou, můžou samozřejmě i upravovat (zkracovat) odpovědi, volit jak se jim hodí citace aj. Proto se vracím k návrhu, aby se aspoň jednou ročně (třeba na apríla) věnoval nejméně hodinový pořad odpovědím na jinak opomíjené a "nepříjemné" otázky kladené posluchači - a přitom zabránit tomu, aby otázky byly předem filtrovány. S tím souvisí potřeba, aby případy spadající do zmíněné triády byly monitorovány, pranýřovány a přiměřeně sankcionovány. Při volbě hostů bych se přimlouval za to, aby byly aspoň jedním zastoupeny všechny hlavní stanice, tedy Radiožurnál, Dvojka, Vltava a Plus.
V novém roce 2020 zdraví Richard Fiala


   
OdpověďCitace
 jka
(@jka)
Eminent Member
Přidal se: před 3 roky
Příspěvky: 25
 

Paní Y.Přenosilová měla včera jeden za svých pravidelných pořadů na Country Radiu. Vzpomínala na Karla Kryla, svého kolegu z mnichovské Svobodné Evropy, a pouštěla jeho písničky.
A co ti herci?
Navrhuji, abychom na naše příští celoklubové setkání pozvali také paní Jaroslavu Tvrzníkovou, herečku a divadelní pedagožku (DAMU). Jak známo, paní Jaroslava se svým manželem Martinem Štěpánkem pracovali v osmdesátých letech v mnichovské Svobodné Evropě. Do Prahy se vrátili až se svojí stanicí v devadesátých letech.
Pěkný zbytek víkendu přeje kamarádům z Klubu
Jiří Kalibera, Praha Modřany, 7.března 2020


   
OdpověďCitace
(@Roman)
New Member Host
Přidal se: před 1 sekunda
Příspěvky: 0
 

Na posledy se celoklubové setkání v rozhlasové budově uskutečnilo v roce 2019, rok 2020 všechny plány utlumil, od března 2020 se vše točí kolem koronaviru a s ním souvisejících omezení. Ani pro aktuální rok 2021 nejsem moc velkým optimistou, přinejmenším pro první pololetí roku, uvidíme, zatím se moc plánovat nedá.


   
OdpověďCitace

Zanechte odpověď

Jméno autora

E-mail autora

Název *

 
Náhled 0 Revizí Uloženo
Sdílet: